Samenwerken: is geen aangeboren talent!
Samenwerken klinkt voor velen zo vanzelfsprekend. En ervanuit gaande dat je dit al hartstikke goed doet. Maar is dat ook zo? In de techniek, waar projecten complex zijn, deadlines scherp en stakeholders kritisch, is samenwerken allesbehalve vanzelfsprekend. En dit gaat ook zeker niet altijd zo goed als je denkt. Juist in een omgeving vol slimme koppen, technische kennis en analytisch denkvermogen, is de sociale/menselijke toevoeging van belang. Deze factor kan het verschil maken.
Of je nu werkt als mechanical engineer, projectleider, software developer of werkvoorbereider: je bent nooit in je eentje verantwoordelijk voor het eindresultaat. Denk aan het afstemmen met klanten, communiceren met je team, feedback geven (of durven ontvangen), helder rapporteren, en samen knopen doorhakken. En toch... wordt deze soft skill nog vaak onderschat. Waarom? Omdat we het allemaal denken te kunnen.
Samenwerken? Dat doe ik al hartstikke goed, of toch niet?!
Goede samenwerking begint bij jezelf. Bij hoe jij de dingen aanvliegt. Hoe jij luistert, reageert, afstemt. Hoe jij feedback geeft, maar ook ontvangt. En misschien wel het lastigste van alles: hoe jij omgaat met meningsverschillen, druk of een collega die nét even anders werkt dan jij.
- Een vraag die je aan jezelf kunt stellen is: durf jij de spiegel voor te houden;
- Ben je écht zo open als je denkt?
- Neem je verantwoordelijkheid of wijs je snel naar een ander?
- Zet je door als het even niet zo lekker loopt?
‘Samenwerken is een proces. Iets waar je in groeit, iedere dag opnieuw!’
Samenwerken kun je leren (en verbeteren)
Net zoals je technische skills ontwikkelt, kun je ook beter worden in samenwerken. Hoe?
- Reflecteer regelmatig: hoe verliep het overleg? Had ik dingen anders kunnen aanpakken?
- Vraag feedback: simpel, doeltreffend en vaak verhelderend
- Werk aan je communicatie: leer helder formuleren, maar ook actief luisteren
- Verdiep je in anderen: wat drijft je collega? Waar liggen hun krachten en valkuilen?
- Omarm verschillen: diversiteit in een team maakt je sterker. Juist als het schuurt, gebeurt er iets waardevols
En misschien wel de belangrijkste les: fouten maken mag. Ook in samenwerking. Het gaat erom dat je leert en groeit. Van elkaar en met elkaar.
Functies in de techniek waarin samenwerking belangrijk is
Samenwerken is in principe belangrijk in alle technische functies. Maar in sommige rollen is het essentieel en van groot belang om de functie goed te kunnen uitvoeren. Denk hierbij aan functies bijvoorbeeld binnen de engineering zoals projectengineers, maintenance engineers, maar ook functies als teamleiders/voormannen, werkvoorbereiders of software developers.
Ook aan de slag in de engineering? Lees hier waarom werken in de engineering nooit saai is.
Samenwerken, onderdeel van het T-Pion DNA
Wij geloven in elkaar aanvullen, versterken en blijven uitdagen. Daarom kijken wij niet alleen naar wat je al kunt, maar ook naar hoe jij het beste uit jezelf kan halen én je team. En daar helpen wij je graag bij!
Als techneut ligt de wereld aan je voeten. Vacatures genoeg, een enorme keuze. Maar onderscheidend zijn en verder groeien dan alleen je technische kennis, daarin kun je het verschil maken. Dus ben jij klaar om jouw soft skills te ontwikkelen en te bouwen aan vertrouwen, communicatie en verbinding? Wij helpen jou graag verder.