Veelgestelde vragen van zij-instromers beantwoord

Publicatiedatum 27 juni 2024
Wijzigingsdatum 27 juni 2024
Auteur Elise Pool

Je overweegt een carrière in de techniek, maar hebt een opleiding gedaan in een heel ander vakgebied en weet niet zo goed hoe je de overstap moet maken. Veel zij-instromers zitten met soortgelijke vragen. Dit zijn de meest voorkomende vragen met bijbehorende antwoorden, om je een helder beeld te geven van de mogelijkheden en uitdagingen.

Zijn er specifieke functies die geschikt zijn voor zij-instromers zonder technische achtergrond?

Ja, er zijn verschillende functies in de techniek die geschikt zijn voor mensen zonder technische achtergrond. Voorbeelden hiervan zijn assemblagemedewerker en spuiter/coater. In ons vakgebied industrie/productie zijn bijrijder en logistiek medewerker goede opties. Deze functies vereisen vaak geen uitgebreide kennis en bieden een goede introductie in de sector. Als je bereid bent om werken en leren te combineren, zijn functies zoals lasser en conventioneel verspaner goede opties. Deze beroepen vereisen vooral praktische ervaring, die je al doende opdoet, en de basisvaardigheden zijn relatief snel te leren.

Zijn er bepaalde certificeringen, opleidingen of trainingen die ik moet volgen?

Voor meer gespecialiseerde beroepen zoals installatiemonteur, elektricien of CNC-programmeur is een specifieke opleiding nodig. Er zijn trajecten speciaal voor zij-instromers die korter duren dan reguliere mbo-opleidingen. Sommige opleidingen worden in de avonduren gegeven, zodat je je huidige baan kunt behouden terwijl je studeert. Het belangrijkste aspect van leren in de techniek is de combinatie van theorie en praktijk. Door direct toe te passen wat je leert, kun je de stof effectiever verwerken. De technieksector kenmerkt zich door het maak-aspect: je creëert iets uit niets, en dat leer je het beste door zelf aan de slag te gaan.

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen waar ik mee te maken kan krijgen als zij-instromer? Hoe kan ik me hierop voorbereiden?

Een van de grootste uitdagingen is de hoeveelheid informatie die je in het begin moet verwerken. Dit kan overweldigend zijn, dus geduld en doorzettingsvermogen moet je meebrengen. Als zij-instromer begin je waarschijnlijk op mbo-niveau, wat kan betekenen dat je onder je huidige werk- en denkniveau aan de slag gaat. Dit betekent echter niet dat je hier altijd blijft. Voor functies zoals werkvoorbereider of engineer zijn ervaring en een brede kennis van je specialisatie belangrijk. De weg naar hogere posities kan lang zijn, maar doorgroeien in de techniek is goed te doen als je voldoende inzet toont.

Hoe ziet de balans tussen werk en privéleven eruit in de technieksector? Zijn er mogelijkheden voor flexibele werktijden of thuiswerken?

De technieksector kenmerkt zich als maakindustrie, wat betekent dat je vaak op locatie werkt. Thuiswerken is in de meeste functies niet mogelijk, zoals CNC-frezer, dat is simpelweg niet thuis te doen. Technische bedrijven beginnen hun werkdagen vaak vroeg, vooral in de elektrotechniek en installatietechniek, waar medewerkers vroeg op pad gaan naar klanten. Er zijn ook mogelijkheden voor ploegendiensten, wat flexibiliteit biedt voor degenen die niet in een standaard 9-tot-5 baan willen werken. Deze variatie in werktijden kan helpen om een goede balans tussen werk en privéleven te behouden.

Hoe kan ik mijn cv en sollicitatiebrief aanpassen om aantrekkelijk te zijn voor technische werkgevers?

In je motivatiebrief is het belangrijk om je enthousiasme en bereidheid om te leren te benadrukken. Benadruk je soft skills, en leg uit hoe deze vaardigheden je kunnen helpen in een technische functie. Tijdens sollicitatiegesprekken is het nuttig om specifieke voorbeelden te geven van hoe je moeilijke situaties hebt opgelost of analytisch hebt gedacht. Dit laat zien dat je de competenties hebt die relevant zijn voor technische functies. Grote bedrijven met interne opleidingsmogelijkheden zijn vaak bereid om zij-instromers aan te nemen, dus daar zullen we ons op focussen als we met jou oriënteren naar een nieuwe baan.

Onze nieuwsberichten

3 technische vaardigheden die je helpen om te groeien in jouw carrière

Publicatiedatum 29 augustus 2024
Auteur Elise Pool
Je bent al een aantal jaar aan het werk in de techniek, maar zou graag de volgende stap maken in een hogere functie. Hier zijn drie skills die je niet alleen helpen om op te vallen, maar waar je ook meteen mee aan de slag kunt.
Lees meer

Contract getekend, en nu dan?

Publicatiedatum 22 augustus 2024
Auteur Elise Pool
Je hebt je contract bij T-Pion getekend en staat op het punt om aan een nieuwe fase van je carrière te beginnen. Maar wat gebeurt er nu? Dit is wat je kunt verwachten nadat je je handtekening hebt gezet.
Lees meer

Mechanisch of mechatronisch, wat is het nou eigenlijk?

Publicatiedatum 15 augustus 2024
Auteur Elise Pool
Twee termen die op het eerste gezicht misschien veel op elkaar lijken, maar in werkelijkheid behoorlijk verschillende betekenissen hebben, zijn "mechanisch" en "mechatronisch". Hoewel ze vaak door elkaar worden gebruikt, verwijzen ze naar heel verschillende specialisaties binnen de techniek.
Lees meer