Achter de schermen bij onze recruitmentafdeling

Publicatiedatum 13 juni 2024
Wijzigingsdatum 13 juni 2024
Auteur Elise Pool

We spreken met Laurens en Martina, twee van onze consultants. Hoe werkt het recruitmentproces? En hoe zetten zij zich als consultants in om het beste voor jou als werkzoekende te regelen? Hier delen ze hun persoonlijke ervaringen.

Kennismaking

Tijdens het gesprek met de kandidaat worden standaard onderwerpen besproken, zoals het bezit van een rijbewijs, salariswensen en wat je belangrijk vindt in een baan. Martina: “Wat de kandidaat wil, is het allerbelangrijkst. Hiermee kunnen we later een goede match bewerkstelligen. Natuurlijk telt het verleden ook mee; het is praktisch om te weten met welke machines iemand heeft gewerkt, zoals in de werktuigbouwkunde. Deze informatie is nuttig voor de ondernemingen.” Laurens benadrukt ook het belang van de kandidaat: “De focus ligt bij ons op de werkzoekende. Om dit goed te doen, moeten we onze opdrachtgevers goed kennen. Bedrijfsbezoeken helpen ons te bepalen of een onderneming geschikt is voor de kandidaat. De bedrijfscultuur en de persoonlijkheid van de kandidaat zijn hierin erg belangrijk.”

Het is niet erg om bij te leren als consultant, vinden beiden. “Een werkzoekende weet vaak meer over zijn/haar vakgebied dan wij. Zij ademen techniek, en daar kunnen wij als consultants alleen maar van leren,” zegt Laurens. Transparantie over het proces is belangrijk. Ze informeren de kandidaat bijvoorbeeld dat taalbarrières een rol kunnen spelen in het plaatsingsproces. Toch vinden ze meestal een geschikt bedrijf dat hiermee kan omgaan.

Matching

Na het kennismakingsgesprek is het tijd om mogelijke bedrijven voor de kandidaat te vinden. De consultants gaan graag mee naar het sollicitatiegesprek. Dit biedt voordelen zoals directe terugkoppeling en extra begeleiding van de sollicitant. Kandidaten die sociaal ingetogen zijn, kunnen hier zeker van profiteren. Als de kandidaat liever alleen naar het sollicitatiegesprek gaat, bereiden de consultants haar/hem zo goed mogelijk voor. Martina: “Wat helpt, is dat wij actief contact hebben met de contactpersonen van de bedrijven. Dat, gecombineerd met onze bedrijfsbezoeken, stelt ons in staat de kandidaat goed voor te bereiden op mogelijke vragen van de recruitmentafdeling.”

Laurens benadrukt het belang van keuzevrijheid: “De kandidaat de keus geven uit meerdere bedrijven is iets waar we ons sterk voor maken. Nieuw werk zoeken is iets heel persoonlijks, en dat kan vaak niet met maar één bedrijf als optie.”

Na de plaatsing

Na een succesvolle plaatsing blijft direct contact met het bedrijf en de kandidaat belangrijk. Wij blijven uiteindelijk de werkgever, wat persoonlijke aandacht vereist. Laurens: “Het kan voorkomen dat het toch niet matcht tussen de partijen. Soms ontdek je dat pas na een tijdje werken. Dit proberen we te voorkomen door veel vragen te stellen en knelpunten op te lossen.”

In de meeste gevallen gaat alles goed. Martina: “Zelf initiatief tonen als consultant is erg belangrijk. Mensen waarderen het als je actief voor ze bezig bent en meedenkt. Zo eindigt een match met positieve ervaringen van alle kanten.”

Onze nieuwsberichten

3 technische vaardigheden die je helpen om te groeien in jouw carrière

Publicatiedatum 29 augustus 2024
Auteur Elise Pool
Je bent al een aantal jaar aan het werk in de techniek, maar zou graag de volgende stap maken in een hogere functie. Hier zijn drie skills die je niet alleen helpen om op te vallen, maar waar je ook meteen mee aan de slag kunt.
Lees meer

Contract getekend, en nu dan?

Publicatiedatum 22 augustus 2024
Auteur Elise Pool
Je hebt je contract bij T-Pion getekend en staat op het punt om aan een nieuwe fase van je carrière te beginnen. Maar wat gebeurt er nu? Dit is wat je kunt verwachten nadat je je handtekening hebt gezet.
Lees meer

Mechanisch of mechatronisch, wat is het nou eigenlijk?

Publicatiedatum 15 augustus 2024
Auteur Elise Pool
Twee termen die op het eerste gezicht misschien veel op elkaar lijken, maar in werkelijkheid behoorlijk verschillende betekenissen hebben, zijn "mechanisch" en "mechatronisch". Hoewel ze vaak door elkaar worden gebruikt, verwijzen ze naar heel verschillende specialisaties binnen de techniek.
Lees meer