Techniek in Twente, van toen tot nu

Publicatiedatum 2 mei 2024
Wijzigingsdatum 2 mei 2024
Auteur Elise Pool

De geschiedenis van machinebouw en werktuigbouwkunde in Twente is lang en rijk aan ontwikkelingen. Hoewel de industriële sector vandaag de dag minder aanwezig is dan voorheen, heeft ze wel de basis gelegd voor het huidige karakter van de Twentse steden.

In de 19e eeuw, toen Enschede zich voornamelijk bezighield met de textielindustrie, ontstond er een groeiende vraag naar machines. Dit resulteerde in de oprichting van bedrijven zoals Stork in 1868. Stork begon met het produceren van stoommachines en groeide al snel uit tot een wereldwijd bekende fabrikant van industriële machines, waaronder textielmachines, stoomketels en later zelfs vliegtuigmotoren. Om de industrie te ondersteunen, onderging Twente landschappelijke veranderingen, zoals de aanleg van het Overijssels Kanaal en de bouw van een spoorlijn van Almelo naar Duitsland. De textielindustrie in Twente zoals we die vroeger kenden, is echter verdwenen en verplaatst naar andere landen.

Het Tuindorp in Hengelo, dat oorspronkelijk werd gebouwd als woonwijk voor werknemers van Stork, laat de relatie zien tussen industrie en arbeid in die tijd. Het bood niet alleen onderdak aan de arbeiders, maar droeg ook bij aan het gevoel van noaberschap. Veel van deze werknemers waren vakmensen die verantwoordelijk waren voor de productie van machines.

Sindsdien heeft de machinebouwsector (en de banen daarin) een transformatie ondergaan, mede door technologische vooruitgang en veranderende marktomstandigheden. Een van de belangrijkste veranderingen was de opkomst van automatisering en digitalisering. Waar machines vroeger simpeler waren uitgerust, zijn ze nu vaak uitgerust met hedendaagse elektronica en software, waardoor ze slimmer, efficiënter en nauwkeuriger zijn geworden. Daarnaast heeft de globalisering de machinebouwsector getransformeerd, met een verschuiving van lokale productie naar wereldwijde markten. De lokale vraag naar machines is ook verminderd, waardoor veel gebouwen die vroeger door Stork werden gebruikt, nu een andere functie hebben gekregen. De verplaatsing van de vraag van Nederlandse arbeid naar buitenlandse arbeid heeft geleid tot een grotere concurrentie, maar ook tot nieuwe kansen voor innovatie en groei.

Bedrijven in de regio werken nauw samen met instellingen zoals de Technische Universiteit Twente, waar ze kennis en expertise bundelen. Samen werken ze aan de machines van de toekomst, die slimmer, efficiënter en duurzamer zijn dan voorheen. 

Hengelo, met haar technische geschiedenis, is dus de ideale plek vanuit waar wij onze diensten aanbieden. Wij zetten de innovatie in de techniek voort door technisch personeel te helpen bij het vinden van de beste technische functies.

Onze nieuwsberichten

Hoe de technieksector zijn imago transformeert van vervuilend naar verrassend schoon

Publicatiedatum 14 november 2024
Auteur Elise Pool
De technische sector heeft lang te kampen gehad met een imago van milieuvervuiling en verspilling. Maar de realiteit is dat er de afgelopen jaren flinke verbeteringen hebben plaatsgevonden deze industrie. Een groene transformatie die de sector duurzamer, efficiënter en milieuvriendelijker maakt dan voorheen.
Lees meer

Waarom een robot nooit jouw cv zal lezen bij T-Pion

Publicatiedatum 6 november 2024
Auteur Elise Pool
Je hebt hard gewerkt aan je cv, en het laatste wat je wilt, is dat een algoritme je afwijst omdat je niet de “juiste” termen gebruikt. Bij T-Pion geloven we dat jouw verhaal verder gaat dan een lijst trefwoorden. Daarom wordt je cv bij ons altijd bekeken door een ervaren recruiter, iemand die verder kijkt dan alleen de papieren kwalificaties en oog heeft voor jouw echte potentieel. Want de beste matches worden niet door een machine gemaakt, maar door mensen.
Lees meer

Onderhoud van je bovenkamer

Publicatiedatum 23 oktober 2024
Auteur Elise Pool
Ken je dat? Je zit helemaal in de flow achter je computer, maar na een paar uur voelt je hoofd als een vastgelopen harde schijf. Geen paniek - dat is heel normaal! Net zoals elk materiaal een breekpunt heeft, heeft ook ons brein zijn grenzen. Maar waarom behandelen we onze hersenen dan alsof het een non-stop draaiende machine is? Spoiler alert: je kunt geen nieuwe hersenen bestellen op Bol.com als de oude zijn doorgebrand!
Lees meer