Solliciteren in de zomerperiode, dit is waar je rekening mee moet houden

Publicatiedatum 17 juli 2024
Wijzigingsdatum 17 juli 2024
Auteur Elise Pool

Het zoeken naar een nieuwe baan in de zomerperiode kan een slimme zet zijn, maar er zijn wel een aantal factoren die het proces beïnvloeden. We zetten vier onderwerpen op een rijtje om rekening mee te houden.

De invloed van andere sectoren spelen mee in werk zoeken in de techniek. Zo  kunnen bedrijven in de techniek minder actief zijn of zelfs gesloten vanwege de bouwvakvakantie. Dit betekent dat het sollicitatieproces langer kan duren dan normaal. Bedrijven kunnen vertraging oplopen in het beantwoorden van sollicitaties en het plannen van gesprekken. Ga er dus maar vanuit dat je geduldig moet gaan zijn en dat het iets langer kan duren voordat je reactie krijgt.

Een groot voordeel van solliciteren tijdens de zomervakantie is dat er minder concurrentie is. Veel mensen wachten tot na de vakantie om te solliciteren. Tijdens de vakantie reflecteren ze vaak op hun carrière en besluiten dan pas om na de vakantie actief te gaan solliciteren. Hierdoor heb jij tijdens de zomervakantie minder concurrentie en dus een grotere kans om op te vallen bij werkgevers. Vanaf september komen er structureel meer vacatures online, dus dan is de kans groter dat er iets leuks voor je bij zit. Ga je als niet-startende op zoek naar een vacature in deze periode? Houd dan wel rekening met concurrentie van starters die in het afgelopen schooljaar hun diploma hebben behaald.

Financieel is het ook gunstig om nu een baan te zoeken. Sinds 1 juli is het minimumloon verhoogd van 13,27 euro naar 13,68 euro per uur. Dit is goed nieuws als je minimumloon gewend bent. Solliciteren na deze verhoging betekent dat je meteen een hoger loon hebt. Daarmee samenhangend is de verhoging van het AOW, deze gaat tot wel €28 per maand omhoog. 

Daarnaast bieden veel bedrijven in de zomer flexibele werkschema’s aan, of zijn ze op zoek naar tijdelijke medewerkers om de vakantieperiodes van hun vaste personeel te overbruggen. Dit is een goede kans om via een tijdelijke positie bij een bedrijf binnen te komen, dit kan je helpen om een vaste positie te krijgen in de toekomst. Vooral voor starters is dit een goede zet om wat meer ervaring op te doen. Het laat ook zien dat je bereid bent om flexibel te zijn, iets wat werkgevers als pluspunt zien. 

Als je niet op vakantie gaat en in deze maanden flexibel inzetbaar bent, kan solliciteren tijdens de zomervakantie in je voordeel werken. Je moet wel een flinke bak geduld hebben, maar anderzijds kan het je wel een frisse start bieden in je loopbaan.

Onze nieuwsberichten

3 technische vaardigheden die je helpen om te groeien in jouw carrière

Publicatiedatum 29 augustus 2024
Auteur Elise Pool
Je bent al een aantal jaar aan het werk in de techniek, maar zou graag de volgende stap maken in een hogere functie. Hier zijn drie skills die je niet alleen helpen om op te vallen, maar waar je ook meteen mee aan de slag kunt.
Lees meer

Contract getekend, en nu dan?

Publicatiedatum 22 augustus 2024
Auteur Elise Pool
Je hebt je contract bij T-Pion getekend en staat op het punt om aan een nieuwe fase van je carrière te beginnen. Maar wat gebeurt er nu? Dit is wat je kunt verwachten nadat je je handtekening hebt gezet.
Lees meer

Mechanisch of mechatronisch, wat is het nou eigenlijk?

Publicatiedatum 15 augustus 2024
Auteur Elise Pool
Twee termen die op het eerste gezicht misschien veel op elkaar lijken, maar in werkelijkheid behoorlijk verschillende betekenissen hebben, zijn "mechanisch" en "mechatronisch". Hoewel ze vaak door elkaar worden gebruikt, verwijzen ze naar heel verschillende specialisaties binnen de techniek.
Lees meer