Mechanisch of mechatronisch, wat is het nou eigenlijk?

Publicatiedatum 15 augustus 2024
Wijzigingsdatum 15 augustus 2024
Auteur Elise Pool

Twee termen die op het eerste gezicht misschien veel op elkaar lijken, maar in werkelijkheid behoorlijk verschillende betekenissen hebben, zijn "mechanisch" en "mechatronisch". Laten we maar eens écht uitleggen wat ze inhouden.

Laten we het concreet maken door de functie eerste monteur mechatronica te nemen. Als eerste monteur mechatronica ben je verantwoordelijk voor het onderhoud en de reparatie van machines en technische systemen die zowel mechanische als elektronische componenten bevatten. Het vakgebied mechatronica combineert mechanica, elektronica en informatica om systemen te ontwerpen, te installeren en te onderhouden.

Laten we het verschil tussen een mechanisch monteur en een mechatronisch monteur even verduidelijken. Een mechanisch monteur richt zich voornamelijk op de mechanische onderdelen van machines. Dit houdt in dat hij of zij werkt met dingen zoals tandwielen, lagers, assen en andere mechanische componenten. De focus ligt hier op het oplossen van problemen met de mechanische werking van machines, het vervangen van versleten onderdelen en het uitvoeren van mechanisch onderhoud.

Aan de andere kant houdt een mechatronisch monteur zich bezig met zowel mechanische als elektronische systemen. Dit betekent dat ze niet alleen de mechanische onderdelen van machines begrijpen, maar ook de elektronische componenten zoals sensoren en besturingssystemen. Mechatronica is een vakgebied dat bestaat uit veel onderdelen, en als mechatronisch monteur moet je zowel de mechanische als de elektronische systemen van een machine kunnen onderhouden.

In de praktijk betekent dit dat als er een storing is in een machine, een mechatronisch monteur eerst zal moeten uitzoeken of het probleem mechanisch, elektrisch of een combinatie van beide is. Bijvoorbeeld, als een machine niet goed werkt, kan het probleem komen door een defecte motor (elektronisch), een kapotte tandwiel (mechanisch), of een probleem met de besturingseenheid (combinatie van beide). Dan is de taak om alle aspecten van de machine te controleren en te zorgen dat alles weer correct functioneert.

Naast het onderhoud en de reparaties werkt een mechatronisch monteur ook aan de installatie van nieuwe machines en systemen. Hierbij moet deze persoon ervoor zorgen dat alle onderdelen correct zijn gemonteerd en dat het elektronische systeem goed is ingesteld om de mechanische onderdelen aan te sturen.

In het kort is de functie een stuk meer uitgebreid dan die van een puur mechanisch monteur omdat je zowel met de mechanische als de elektronische kant van machines bezig bent. Dit vereist een bredere technische kennis en vaardigheid, maar het maakt het werk ook diverser en uitdagender.

Onze nieuwsberichten

3 technische vaardigheden die je helpen om te groeien in jouw carrière

Publicatiedatum 29 augustus 2024
Auteur Elise Pool
Je bent al een aantal jaar aan het werk in de techniek, maar zou graag de volgende stap maken in een hogere functie. Hier zijn drie skills die je niet alleen helpen om op te vallen, maar waar je ook meteen mee aan de slag kunt.
Lees meer

Contract getekend, en nu dan?

Publicatiedatum 22 augustus 2024
Auteur Elise Pool
Je hebt je contract bij T-Pion getekend en staat op het punt om aan een nieuwe fase van je carrière te beginnen. Maar wat gebeurt er nu? Dit is wat je kunt verwachten nadat je je handtekening hebt gezet.
Lees meer

Mechanisch of mechatronisch, wat is het nou eigenlijk?

Publicatiedatum 15 augustus 2024
Auteur Elise Pool
Twee termen die op het eerste gezicht misschien veel op elkaar lijken, maar in werkelijkheid behoorlijk verschillende betekenissen hebben, zijn "mechanisch" en "mechatronisch". Hoewel ze vaak door elkaar worden gebruikt, verwijzen ze naar heel verschillende specialisaties binnen de techniek.
Lees meer