Hoe de technieksector zijn imago transformeert van vervuilend naar verrassend schoon
De technische sector heeft lang te kampen gehad met een imago van milieuvervuiling en verspilling. Maar de realiteit is dat er de afgelopen jaren flinke verbeteringen hebben plaatsgevonden deze industrie. Een groene transformatie die de sector duurzamer, efficiënter en milieuvriendelijker maakt dan voorheen.
Een goed voorbeeld is te vinden in de moderne productie-omgevingen. Waar 'afval' vroeger inderdaad gewoon afval was, wordt het nu gezien als grondstof. Neem de metaalverwerkende industrie, die metaalspanen die vrijkomen bij het verspanen? Vroeger belandden die grotendeels in de afvalcontainer, maar tegenwoordig wordt tot 90% daarvan direct hergebruikt in het productieproces. Het materiaal wordt ter plekke gezuiverd en omgesmolten, waarna het weer kan dienen als grondstof. Een mooi voorbeeld van hoe afval kan worden omgetoverd tot een bron van nieuwe grondstoffen.
Maar het gaat verder dan alleen materiaalhergebruik. Ook de chemicaliën die in het productieproces gebruikt worden, zoals koelvloeistoffen, worden steeds duurzamer ingezet. Nieuwe filtratie- en zuiveringstechnieken maken het mogelijk om deze vloeistoffen tot wel tien keer langer te gebruiken dan voorheen. Geen verspilling meer, maar een gesloten kringloop waarin materialen keer op keer worden hergebruikt.
De technieksector innoveert ook sterk op het gebied van energie-efficiëntie. Moderne machines zijn uitgerust met systemen die energie besparen. Denk aan energieterugwinning waarbij remenergie wordt opgevangen en hergebruikt. Of aan automatische energiebesparende instellingen op werktuigbouwkundige machines die activeren wanneer de apparatuur even niets te doen heeft. Tel dit bij elkaar op en je komt al snel uit op energiebesparingen van 25 tot 35 procent, een enorme verbetering vergeleken met het verleden.
Misschien wel de belangrijkste verandering zit 'm in de manier waarop machines en producten vandaag de dag worden ontworpen. Het principe van circulair ontwerpen staat hierbij centraal. Al in de ontwerpfase wordt nagedacht over de volledige levenscyclus, van productie tot hergebruik van onderdelen. Dit leidt tot modulaire, demonteerbare ontwerpen waarbij reparatie en recycling worden vergemakkelijkt. Componenten krijgen zo een tweede of zelfs derde leven in nieuwe producten.
Deze innovaties laten zien dat de technische sector echt een metamorfose ondergaat. Van een traditioneel, lineair model naar een circulaire aanpak waarin duurzaamheid en efficiëntie hand in hand gaan. Natuurlijk zijn er nog genoeg aanpassingen mogelijk, maar de richting is duidelijk, de techniek van vandaag is een stuk groener dan het ooit is geweest. En met de snelheid waarmee nieuwe methodes zich ontwikkelen, belooft de toekomst alleen maar nog duurzamer te worden.