3 dingen die echt niet meer kunnen bij het aannemen van jong personeel

Publicatiedatum 8 augustus 2024
Wijzigingsdatum 8 augustus 2024
Auteur Elise Pool

Het in dienst nemen van jongere werknemers kan een goede invloed hebben op een organisatie. Jongere werknemers hebben in het algemeen energie van een jongere generatie met frisse ideeën en wijsheid, maar hebben ook bepaalde behoeften en verwachtingen. Dit zijn drie belangrijke dingen die je vooral niet moet doen bij het aannemen van jong personeel.

De 40-urige werkweek als standaard zien
Er zijn zeker groepen jongeren die bereid zijn 40 uur per week te werken. Maar de balans tussen werk en privé gaat steeds meer een rol spelen in hoeveel uur jongeren bereid zijn om te werken. Meer generaties kiezen voor een andere indeling van hun werkweek. Steeds meer bedrijven, waaronder AFAS, spelen hierop in met de introductie van nieuwe, experimentele werkregelingen zoals de 4-daagse werkweek. Onderzoek heeft aangetoond dat een evenwicht tussen werk en privéleven niet alleen bijdraagt aan het geluk van werknemers, maar ook aan verhoogde productiviteit en lagere ziektepercentages. In de techniek, een vakgebied waar de 40-urige werkweek vrijwel standaard is, zal deze omslag zeker wat vragen van bedrijven. Maar ook hier is flexibiliteit mogelijk. Alhoewel voorkeuren zoals thuiswerken soms simpelweg onmogelijk zijn in deze branche.

Ervaring van de werknemer verwachten
Veel werkgevers verwachten van nieuwe medewerkers dat ze ervaring hebben, maar dit is onrealistisch in het geval van jonge mensen die net hun opleiding hebben afgerond. Het is al moeilijk genoeg om een passende deeltijdbaan te vinden die kan worden gecombineerd met een studie. Het is niet logisch om mensen af te wijzen vanwege een gebrek aan ervaring, vooral niet als jonge medewerkers doorgaans flexibel en leergierig zijn. Bedrijven kunnen meer focussen op de kwalificaties en het potentieel van de kandidaat dan op het aantal jaren werkervaring. Wil je jong talent werven? Dan moet je openstaan voor kandidaten die wel de kennis in huis hebben, maar nog kunnen groeien in hun ervaring. Het schaap met de vijf poten bestaat simpelweg niet.

De “zo hebben we het altijd gedaan” mentaliteit
Jongere werknemers verwachten dat ze gehoord en erkend worden in een organisatie. Bedrijven moeten daarom meer focussen op het in kaart brengen van de betrokkenheid van jongeren bij belangrijke besluitvorming en projecten. Dat maakt hen meer betrokken en geïnvesteerd in het bedrijf en hun werk. Het is erg belangrijk dat jongeren niet worden beschouwd als van betrekkelijk weinig belang. Vooral niet als onervaren nieuwkomers van wie de kennis en vaardigheden niet positief zijn. Integendeel, hun onbevooroordeelde manier van denken kan projecten een verfrissende uitkomst geven. Behandel nieuwe werknemers dus niet zoals in het verleden sprake van was. Uit Gallup-onderzoek bleek dat werknemers die zich gewaardeerd en betrokken voelden veel meer geneigd waren om langer bij een bedrijf te blijven.

Onze nieuwsberichten

3 technische vaardigheden die je helpen om te groeien in jouw carrière

Publicatiedatum 29 augustus 2024
Auteur Elise Pool
Je bent al een aantal jaar aan het werk in de techniek, maar zou graag de volgende stap maken in een hogere functie. Hier zijn drie skills die je niet alleen helpen om op te vallen, maar waar je ook meteen mee aan de slag kunt.
Lees meer

Contract getekend, en nu dan?

Publicatiedatum 22 augustus 2024
Auteur Elise Pool
Je hebt je contract bij T-Pion getekend en staat op het punt om aan een nieuwe fase van je carrière te beginnen. Maar wat gebeurt er nu? Dit is wat je kunt verwachten nadat je je handtekening hebt gezet.
Lees meer

Mechanisch of mechatronisch, wat is het nou eigenlijk?

Publicatiedatum 15 augustus 2024
Auteur Elise Pool
Twee termen die op het eerste gezicht misschien veel op elkaar lijken, maar in werkelijkheid behoorlijk verschillende betekenissen hebben, zijn "mechanisch" en "mechatronisch". Hoewel ze vaak door elkaar worden gebruikt, verwijzen ze naar heel verschillende specialisaties binnen de techniek.
Lees meer