Vijf technische beroepen die je misschien niet kent

Publicatiedatum 28 maart 2024
Wijzigingsdatum 7 januari 2025

Naast de gebruikelijke beroepen in de techniek, zoals monteurs en lassers, zijn er binnen de technische wereld ook minder bekende functies. In dit artikel leggen we vijf beroepen onder de loep die wat meer bekendheid verdienen.

Een van deze functies is die van technisch tekenaar. Deze vakmensen houden zich bezig in de beginfase van de tijdlijn. Het ontwerp- en productieproces vraagt om gedetailleerde blauwdrukken en schema's, deze maken de tekenaars. Deze blauwdrukken en schema's dienen als richtlijnen voor monteurs tijdens de ontwikkeling en assemblage van systemen en onderdelen. Technisch tekenaars moeten dus goed uit de voeten kunnen met CAD-software.

Kwaliteit is key, en daarom zijn er kwaliteitsingenieurs. Zij zijn verantwoordelijk voor het waarborgen van de naleving van kwaliteitsnormen gedurende het gehele productieproces. Dit kan zijn; het uitvoeren van inspecties, het analyseren van gegevens en het identificeren van mogelijke verbeterpunten om de productkwaliteit en efficiëntie te verhogen. Kwaliteitsingenieurs zijn vaak betrokken bij het ontwikkelen van kwaliteitsmanagementsystemen zoals ISO-certificeringen om te voldoen aan industriële standaarden.

Wanneer technische systemen ter plaatse moeten worden geïnstalleerd, onderhouden of gerepareerd, staan field service engineers paraat. Deze monteurs zijn vaak het eerste aanspreekpunt voor klanten bij technische problemen. Ze reizen naar locaties over de hele wereld en bieden ter plaatse ondersteuning en oplossingen voor complexe technische vraagstukken. Field service engineers moeten niet alleen beschikken over kennis van technische systemen (die ze leren bij de opleiding voor engineering), maar ook communicatieve vaardigheden hebben, om effectief met klanten de stand van zaken te bespreken.

Een andere “onzichtbare” functie binnen de werktuigbouwkunde is die van materiaaltechnoloog. Deze mensen selecteren en ontwikkelen materialen die worden gebruikt in verschillende mechanische componenten en constructies. Ze voeren onderzoek uit naar de eigenschappen en prestaties van materialen onder verschillende omstandigheden, en ze werken nauw samen met ontwerpers om materialen te kiezen die geschikt zijn voor specifieke toepassingen. Materiaaltechnologen dragen bij aan het verbeteren van de duurzaamheid, sterkte en efficiëntie van werktuigbouwkundige systemen.

Techniek en administratie komen samen bij technisch administratief medewerkers. Deze mensen zijn verantwoordelijk voor het bijhouden van documentatie, het coördineren van communicatie tussen teams en het beheren van administratieve taken binnen technische projecten. Ze zorgen ervoor dat alle benodigde documenten, vergunningen en rapporten correct worden opgesteld en ingediend. Daarnaast ondersteunen ze bij het plannen van vergaderingen, en het beheren van budgetten om ervoor te zorgen dat projecten soepel verlopen en binnen de gestelde tijdlijnen en budgetten blijven. Er is hierbij dus kennis nodig van zowel de technische kant, als van de administratieve kant van het bedrijf.

Spreekt techniek je aan? Één van de rollen benoemd in dit artikel, de field service engineer kan door jou ingevuld worden!

Onze nieuwsberichten

Run for Kika

Publicatiedatum 3 april 2025
Op 22 maart 2025 stond Texel in het teken van een hardloopwedstrijd. Honderden lopers stonden klaar aan de start om te lopen voor het goede doel. Eén van de lopers was Ronald Bonthuis. Ronald liep de halve marathon van 21,1 kilometer, een persoonlijke uitdaging. Maar voor Ronald lag vooral de uitdaging in het ophalen van zoveel mogelijk geld voor Kika – Stichting Kinderen Kankervrij. ‘De halve marathon zelf was een prachtige uitdaging, maar het meest dankbare zat in de weg ernaartoe: donaties werven en bewustzijn creëren en mensen in beweging krijgen’.
Lees meer

Ingenieurs met impact: waarom engineering nooit saai is

Publicatiedatum 26 maart 2025
Stel je een wereld voor zonder bruggen, vliegtuigen, zonnepanelen, medische apparatuur of zelfs je smartphone. Niet echt aantrekkelijk, toch? Gelukkig hebben we engineers: de denkers, bouwers en vernieuwers die achter de schermen de wereld draaiende houden. Engineering is niet alleen een beroep – het is een avontuur. Een mix van wetenschap, kunst, puzzels en échte impact. Maar wat maakt het nu echt zo boeiend om als engineer aan de slag te gaan?
Lees meer

Engineering: waar innovatie en technologie samenkomen!

Publicatiedatum 6 maart 2025
Engineering is overal om ons heen. Van bruggen tot smartphones, maar ook duurzame energiebronnen die onze huizen van stroom voorzien. Engineers spelen dus een belangrijke rol in onze samenleving. Maar wat houdt engineering precies in? Waarom is het zo’n boeiend vakgebied? En welke carrièremogelijkheden biedt het? In deze blog duiken we dieper in de wereld van engineering.
Lees meer