De kunst van het lassen: een overzicht

Publicatiedatum 6 maart 2024
Wijzigingsdatum 7 januari 2025

Heb je je ooit afgevraagd hoe metalen stukken samenkomen om sterke constructies te vormen? Het antwoord is eenvoudiger dan je denkt: lassen.

Wat is lassen?
Lassen is een proces waarbij twee of meer stukken metaal worden samengevoegd door ze te smelten. Dit gebeurt meestal door het toepassen van warmte, vaak gegenereerd door een vlamboog tussen een elektrode en het metaalwerkstuk. Na het smelten wordt een toevoegmateriaal, meestal in de vorm van een lasdraad, toegevoegd om de verbinding te versterken en te stabiliseren. Het resultaat is een duurzame en sterke verbinding tussen de stukken metaal.

De functie van een lasser
Een lasser is de vakman of vakvrouw die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van het lasproces. Het vereist niet alleen technische vaardigheden (die je op de opleiding tot lasser leert), maar ook een goed begrip van materialen, veiligheidsvoorschriften en lasmethoden. Lassers kunnen werken met diverse soorten metalen, waaronder staal, aluminium, koper en titanium, en ze kunnen worden ingezet voor een breed scala aan projecten, van kleine reparaties tot grote constructies. Door deze grote hoeveelheid aan klussen voor lassers, zijn er veel vacatures voor lasser te vinden. 

Lassen in de praktijk
Lassers worden vaak ingezet bij de bouw en reparatie van constructies en infrastructuur, zoals gebouwen, bruggen, dammen en wegen. Ze kunnen bijvoorbeeld metalen balken, kolommen, en platen lassen om stevige en duurzame structuren te creëren. Daarnaast zie je hun werk terug in bijvoorbeeld voertuigen. De auto-industrie, de luchtvaart, de scheepsbouw, ze zijn allemaal afhankelijk van lassers. Lassers zijn nodig om metalen onderdelen te verbinden en te repareren, zoals chassis, frames, en motoronderdelen.

Het kenmerkende uiterlijk van een lasser
De kleding die een lasser draagt, is datgene wat lassers zo’n karakteristiek uiterlijk geeft binnen de techniek. Een lashelm is misschien wel het belangrijkste stuk uitrusting voor een lasser. Het beschermt het gezicht en de ogen tegen de intense lichtstralen en vonken die vrijkomen tijdens het lassen. Moderne lashelmen zijn vaak uitgerust met automatische verduisteringsfilters die donkerder worden zodra de lasboog wordt ontstoken, waardoor de lasser een duidelijk zicht heeft tijdens het lassen. Het gezicht is niet het enige wat bedekt is, een lasser draagt ook handschoenen en speciale lichaamsbedekkende kleding. De lashandschoenen en de kleding  zijn gemaakt van hittebestendige materialen zoals leer en bieden bescherming tegen de intense hitte die wordt gegenereerd tijdens het lassen. Ze beschermen ook tegen vonken en spatten die kunnen ontstaan tijdens het werk. Ook de voeten moeten worden beschermd, lassers dragen vaak stevige veiligheidsschoenen met een stalen neus om hun voeten te beschermen tegen vallende objecten en hete metalen onderdelen.

Onze nieuwsberichten

Run for Kika

Publicatiedatum 3 april 2025
Op 22 maart 2025 stond Texel in het teken van een hardloopwedstrijd. Honderden lopers stonden klaar aan de start om te lopen voor het goede doel. Eén van de lopers was Ronald Bonthuis. Ronald liep de halve marathon van 21,1 kilometer, een persoonlijke uitdaging. Maar voor Ronald lag vooral de uitdaging in het ophalen van zoveel mogelijk geld voor Kika – Stichting Kinderen Kankervrij. ‘De halve marathon zelf was een prachtige uitdaging, maar het meest dankbare zat in de weg ernaartoe: donaties werven en bewustzijn creëren en mensen in beweging krijgen’.
Lees meer

Ingenieurs met impact: waarom engineering nooit saai is

Publicatiedatum 26 maart 2025
Stel je een wereld voor zonder bruggen, vliegtuigen, zonnepanelen, medische apparatuur of zelfs je smartphone. Niet echt aantrekkelijk, toch? Gelukkig hebben we engineers: de denkers, bouwers en vernieuwers die achter de schermen de wereld draaiende houden. Engineering is niet alleen een beroep – het is een avontuur. Een mix van wetenschap, kunst, puzzels en échte impact. Maar wat maakt het nu echt zo boeiend om als engineer aan de slag te gaan?
Lees meer

Engineering: waar innovatie en technologie samenkomen!

Publicatiedatum 6 maart 2025
Engineering is overal om ons heen. Van bruggen tot smartphones, maar ook duurzame energiebronnen die onze huizen van stroom voorzien. Engineers spelen dus een belangrijke rol in onze samenleving. Maar wat houdt engineering precies in? Waarom is het zo’n boeiend vakgebied? En welke carrièremogelijkheden biedt het? In deze blog duiken we dieper in de wereld van engineering.
Lees meer