3 technische vaardigheden die je helpen om te groeien in jouw carrière
Je bent al een aantal jaar aan het werk in de techniek, maar zou graag de volgende stap maken in een hogere functie. Hier zijn drie skills die je niet alleen helpen om op te vallen, maar waar je ook meteen mee aan de slag kunt.
1. data-analyse en visualisatie
Bedrijven hebben mensen nodig die data kunnen omzetten in bruikbare inzichten. Stel je voor dat je werkt aan het verbeteren van een productieproces. De data vertelt je precies waar de knelpunten zitten en hoe je die kunt oplossen. Maar dan moet je wel weten hoe je die data leest en interpreteert. Daar komt data-analyse om de hoek kijken. En als je die inzichten ook nog eens visueel aantrekkelijk kunt presenteren, bijvoorbeeld in een grafiek of dashboard, dan ben je helemaal goed bezig.
Hoe begin je?
Iedereen kan Excel leren, en dat is een goed begin. Maar als je echt indruk wilt maken, verdiep je dan in gespecialiseerde tools voor dataverwerking. Deze tools helpen je om ingewikkelde data om te zetten in overzichtelijke rapporten en dashboards. En ja, het kost wat tijd om het te leren, maar het resultaat is het meer dan waard. Je wordt ineens de go-to persoon voor alles wat met data te maken heeft.
2. technisch schrijven en documentatie
Technisch schrijven klinkt niet zo spannend, maar onderschat het niet. In veel technische functies is het van belang dat je precies kunt uitleggen hoe iets werkt of hoe je iets moet doen. Of het nu gaat om het schrijven van een handleiding, een werkprocedure of een onderhoudsrapport, als jij dat helder en begrijpelijk kunt overbrengen, maak je jezelf een kenner van je vak. Je helpt niet alleen anderen om hun werk beter te doen, maar je zorgt er ook voor dat kennis goed wordt vastgelegd en overgedragen.
Hoe begin je?
Begin klein. Schrijf eens een korte handleiding voor een taak die je regelmatig doet. Let daarbij op hoe je informatie structureert en probeer jargon te vermijden, tenzij het echt nodig is. Er zijn ook online cursussen die je kunnen helpen om je technische schrijfvaardigheden te verbeteren. Denk aan het gebruik van diagrammen om iets uit te leggen of aan het schrijven voor verschillende doelgroepen—van je collega's op de werkvloer tot het management. Hoe duidelijker en beknopter je schrijft, hoe beter.
3. projectmanagement
Bij projectmanagement staat overzicht houden over alle onderdelen van een project centraal—of dat nu gaat om tijd, geld, mensen of middelen. Stel je voor dat je verantwoordelijk bent voor de installatie van een nieuw productiesysteem. Je moet ervoor zorgen dat alles op tijd gebeurt, dat iedereen weet wat zijn of haar taak is, en dat het binnen budget blijft. Klinkt pittig? Dat kan het ook zijn, maar het is een vaardigheid die je goed in de praktijk kan inzetten.
Hoe begin je?
Begin met het organiseren van je eigen werk. Gebruik gespecialiseerde tools om je taken in kaart te brengen en je tijd efficiënt te beheren. Zodra je het beheren van je eigen projecten onder de knie hebt, kun je kijken naar meer gestructureerde projectmanagementmethoden zoals scrum. Maar zelfs zonder certificeringen kan een goed begrip van projectmanagement je al een heel eind op weg helpen.